S Explicitem za nevšední architekturou - část 6 - Slavné zlínské vily (první část)

S Explicitem za nevšední architekturou  - část 6 - Slavné zlínské vily (první část)

Z toulek po zahraničních architektonických skvostech se přesuneme zpět domů, neboť i menší krajské město jako je Zlín má fanouškům zajímavé architektury co nabídnout.

Obecné povědomí veřejnosti o architektuře ve Zlíně se pochopitelně točí kolem tzv. Baťovských domků a půldomků. Ale vedle těchto dělnických domků vznikly, ať již přímo na objednávku firmy Baťa, nebo později i po válce krásné vily, které navrhli slavní architekti spjatí s rozvojem města - Jan Kotěra, Vladimír Karfík a Zdeněk Plesník.

Baťova vila

Nelze začít jinde než u vily samotného zakladatele Baťových závodů T.Bati. Byla postavena v letech 1909-1912, nejprve dle návrhu Františka Nováka z Vizovic, ale jeho návrhy přepracoval Jan Kotěra a přilehlá zahrada a park byly svěřeny Františku Thomayerovi. Pozemek pro stavbu vily byl zvolen tak, aby měl T.Baťa výhled na svoje závody. Vila byla mnohokrát upravována, především z důvodu změny účely užívání stavby (za komunismu sloužila jako dům pionýrů, konaly se zde výstavy kaktusů apod). Dnes se o správu Baťovy vily stará Nadace T.Bati, pořádají se zde různé přednášky, konference, výstavy a společenské akce.

Vila J.A.Bati

Dnes na první pohled nenápadné budova, jakoby skryta ve stínu později postaveného Kolektivního domu, byla v roce 1926-27  realizována pro Jana Antonína Baťu a jeho početnou rodinu. Kdo přesně je autorem architektonického návrhu zůstává dodnes nejasné, ale pravděpodobně měl na podobu budovy vliv František Lýdie Gahura. Vila se v průběhu 40 let minulého století dále rozšiřovala, aby vyhověla potřebám rozrůstající se rodiny J.A.Bati. Po válce byla vila stejně jako další Baťův majetek zkonfiskována a od roku 1951 do dnes slouží jako sídlo Českého rozhlasu Zlín.

obr. Vila J.A.Bati

Vila Dominika Čipery

Čiperova vila se řadí do kategorie tzv. ředitelských vil, které byly postaveny pro vysoce postavené pracovníky Baťových závodů. Charakteristickým rysem těchto vil bylo, že byly postaveny na tehdejších okrajích města Zlína, Čiperovu vilu tedy najdeme v dnešní místní části Burešov. Vila byla postavena podle návrhu architekta Karfíka a realizace proběhla ve válečných letech 1939-1942, Dominik Čipera ji s rodinou obýval pouhé tři roky, neboť po skončení války byl obviněn z kolaborace, v roce 1947 se přestěhoval do Prahy a po únorovém komunistickém puči v roce 1948 emigroval do Kanady, kde pokračoval v práci pro Tomáše Baťu mladšího. Vila, sdílela osud podobných staveb z Baťovské éry, za socialismu byl interiér přebudován a často necitlivě přestavován. Vila sloužila dlouhá léta jako dětský domov, v současné době zde probíhá velká rekonstrukce, s tím, že zde vznikne kulturní a kreativní centrum, kde se budou setkávat umělci, zástupci kulturních organizací a žáci uměleckoprůmyslových škol. Dobrou zprávou je, že přilehlý park bude přístupný pro veřejnost.

obr. Vila Dominika Čipery

V příštím díle našeho pravidelného seriálu budeme pokračovat v prohlídkách tzv. ředitelských vil, podíváme se na vily Vavrečkovu, Malotovu a Hlavničkovu.

Ing. Ladislav Barcuch

Manažer pro strategický rozvoj

ladislav.barcuch@explicitreality.cz

778 460 382



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: