7 otázek o danění příjmu z pronájmu nemovitostí

7 otázek o danění příjmu z pronájmu nemovitostí

Jste-li majitelem nemovitosti, kterou nevyužíváte k svému bydlení, ale pronajímáte ji nájemci, tak jistě víte, že příjem z nájmu musíte řádně zdanit. Pravděpodobně jste tak již učinili, ale pokud ne anebo pokud se nemovitost pronajmout teprve chystáte, máme pro vás pár užitečných odpovědí na otázky ohledně danění příjmu z pronájmu nemovitosti.

1. Jak danit v případě, že pronajímáte nemovitost jako fyzická osoba?

Daní se souhrn přijatých plateb od nájemce za daný rok. Nájemné, které vám platí nájemce, je totiž váš příjem a ten jako každý jiný příjem podléhá zdanění. Nicméně je dobré vědět, že se započítává pouze příjem z nájemného, nikoliv z plateb za energie a služby.

2. Dá se placení daně z příjmu za pronájem vyhnout nebo jsou
případy, kdy jste osvobozeni?

Ano, pokud jste zaměstnanec nebo OSVČ a pronájem je vaším doplňkovým příjmem, jehož výše nepřekročí limit 20 000 Kč za rok, tak tyto příjmy nedaníte. Například jste zaměstnanec a daňové přiznání za vás řeší váš zaměstnavatel, ale vy si ještě k tomu přivyděláte pronájmem garáže za 1 000 Kč měsíčně. V tom případě těchto 12 000 Kč za rok nepodléhá zdanění.

3. Dají se uplatnit slevy na dani?

Kromě snížení základu daně (stejně jako u standardní daně z příjmů) můžete uplatnit celou řadu slev na dani, samozřejmě pokud se na vás vztahují. Jako příklad uvedu slevu na poplatníka, slevu na dítě nebo pro osobu s průkazem ZTP/P.

4. Jak vysoká je daň z příjmů?

Pro fyzickou osobu se jedná o standardních 15 %, právnické osoby pak odvádějí daň ve výši 19 %. Pokud pronajímáte byt, dům, nebytový prostor nebo třeba zahradu a celkový obdržený nájem je vyšší než 20 000 Kč za rok, tak tuto částku daníte 15 %.

O něco složitější je to v případě tzv. nadprůměrných příjmů. Pokud vaše příjmy, ať už ze samotných pronájmů, nebo z pronájmů v součtu s příjmem z dalších činností (ze zaměstnaneckého poměru nebo příjmu OSVČ), překonají 36násobek průměrné mzdy (což v roce 2024 činí 1 582 812 Kč), jakýkoliv příjem nad tuto částku musíte zdanit ještě dodatečnými 23 %.

5. Je možné si snížit daňový základ?

Ano, veškerý příjem z nájemného, tedy zdanitelnou částku, lze snížit o náklady a výdaje spojené s pronájmem. Lze to udělat dvěma způsoby:

A) Paušálem ve výši 30 %. Zde jednoduše od celkové výše příjmů z nájemného odečtete 30 % a zbylou část zdaníte 15 %. Maximálně si ale tímto způsobem můžete snížit daňový základ o 600 000 Kč za rok.

B) Odpočtem skutečných výdajů, například nákladů na opravy, zaplaceného pojištění nemovitosti, nákladů na služby realitního makléře či úroků z hypotéky za nemovitost. Zde ale platí povinnost všechny tyto náklady písemně doložit, a to až 3 roky nazpět v případě kontroly ze strany FÚ, a pokud by vaše náklady na nemovitost překročily vaše příjmy z pronájmu, tak dokonce 8 let zpětně.

Každý pronajímatel si tak může lehce spočítat, která metoda je pro něj výhodnější.

6. A co krátkodobé pronájmy?

Pokud pronajímáte byt pro turisty nebo veřejnost, ať už přes platformu typu Airbnb, nebo Booking.com, pak se jedná o ubytovací službu a na její provozování musíte mít živnost a taktéž nemovitost k tomu účelu zkolaudovanou.

7. Do kdy je třeba podat daňové přiznání?

Stejně jako u daně z příjmů jste přiznání měli podat do 2. 4. 2024. Pokud podnikáte jako OSVČ, pak byl termín elektronického podání do čtvrtka 2.5.2024, a v případě, že za vás přiznání podává daňový poradce, pak je termín do 1. 7. 2024.

Ing. Ladislav Barcuch

Manažer pro strategický rozvoj

 ladislav.barcuch@explicitreality.cz

 778 460 382



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: